מה זה  זרחנים אורגניים בחומרי הדברה לחרקים מזיקים ❓

זרחנים אורגניים (Organophosphates - OPs): מחומרי ההדברה הוותיקים והרעילים


מה הם? זרחנים אורגניים (OPs) הם קבוצה גדולה של תרכובות אורגניות המכילות אטום זרחן. הם פותחו במקור כגזי עצבים במהלך מלחמות העולם, ולאחר מכן הותאמו לשימוש כקוטלי חרקים (אינסקטיצידים) וכמה סוגים גם כקוטלי עשבים (הדברות עשבים). הם היו נפוצים מאוד בחקלאות, בתברואה (הדברה ביתית וציבורית) ואף במוצרים וטרינריים.

כיצד הם פועלים (מנגנון רעילות)? מנגנון הפעולה של הזרחנים האורגניים בחרקים (ובבעלי חיים אחרים, כולל בני אדם) מתבסס על עיכוב בלתי הפיך של אנזים חשוב במערכת העצבים בשם אצטילכולין אסטראז (AChE). אנזים זה אחראי לפירוק הנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) אצטילכולין, אשר מעורב בהעברת אותות עצביים לשרירים ובלוטות. כאשר האנזים מעוכב, מצטבר אצטילכולין במרווחים הסינפטיים, מה שמוביל לגירוי יתר מתמשך של העצבים, השרירים והבלוטות. בחרקים, הדבר גורם לשיתוק ולבסוף למוות. אצל בני אדם ובעלי חיים, הצטברות זו יכולה לגרום למגוון רחב של תסמינים, מגירויים קלים ועד למצבי חירום מסכני חיים.


למה הם נחשבים לרעילים ו"ותיקים"?

  • רעילות גבוהה: הזרחנים האורגניים ידועים ברעילותם הגבוהה יחסית לבני אדם וליונקים אחרים. חשיפה אליהם, בין אם דרך בליעה, שאיפה או מגע עורי, עלולה לגרום לתסמינים נוירולוגיים חמורים, כולל ריור יתר, הזעה, הקאות, שלשולים, קשיי נשימה, רעד, פרכוסים ואף קומה ומוות במקרים של הרעלה חמורה.

  • השפעות ארוכות טווח: מחקרים הראו כי חשיפה לזרחנים אורגניים, במיוחד בתקופות קריטיות כמו הריון וילדות מוקדמת, עלולה להשפיע על ההתפתחות הקוגניטיבית והנוירולוגית, ולגרום לבעיות למידה, הפרעות קשב וריכוז ואף להשפיע על התפתחות המוח.

  • ותיקים: הם היו בין קבוצות חומרי ההדברה הראשונות שפותחו לאחר מלחמת העולם השנייה, ונכנסו לשימוש נרחב כחלופה לאורגנוכלורינים (כמו DDT) בשל נטייתם להתפרק מהר יותר בסביבה.

בשל רעילותם וההבנה ההולכת וגוברת לגבי השפעותיהם הבריאותיות והסביבתיות, השימוש בזרחנים אורגניים הוגבל באופן משמעותי במדינות רבות בעולם, כולל ישראל.


כלורפיריפוס (Chlorpyrifos): זרחן אורגני שנוי במחלוקת

מה הוא?כלורפיריפוס הוא אחד הזרחנים האורגניים הידועים והשנויים במחלוקת. הוא שימש במשך עשרות שנים כקוטל חרקים רחב טווח במגוון רחב של גידולים חקלאיים (פירות, ירקות, שדה), בגינון ובשימושים תברואתיים (לדוגמה, להדברת תיקנים ונמלים).

מדוע הוא שנוי במחלוקת?המחלוקת סביב כלורפיריפוס נובעת בעיקר מהחשש להשפעותיו הנוירו-התפתחותיות על עוברים וילדים. מחקרים אפידמיולוגיים וטוקסיקולוגיים הצביעו על קשר בין חשיפה לכלורפיריפוס במהלך ההריון לבין בעיות בהתפתחות המוחית של ילדים, כולל ירידה במנת המשכל (IQ), הפרעות קשב וריכוז, בעיות מוטוריות ועיכובים התפתחותיים.

בעקבות ממצאים אלו, רשויות רגולטוריות רבות בעולם, כולל הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאית (EPA) והאיחוד האירופי, אסרו או הגבילו באופן דרסטי את השימוש בכלורפיריפוס, במיוחד בגידולים למזון ובשימושים ביתיים. בישראל, משרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות אסרו את השימוש התברואי והביתי בכלורפיריפוס (כמו גם בדיאזינון) כבר בשנת 2008-2009, ובשנת 2014 הוחלו הגבלות נוספות על שימושים חקלאיים.


דיאזינון (Diazinon): זרחן אורגני נוסף שהוגבל מאוד בשימוש

מה הוא?דיאזינון הוא זרחן אורגני נוסף שהיה בשימוש נרחב במשך שנים רבות כקוטל חרקים וקוטל אקריות. הוא שימש בחקלאות, בגינות נוי, ובאופן מסוים גם במוצרים לטיפול בפרעושים וקרציות בחיות מחמד.

מדוע הוגבל מאוד השימוש בו?בדומה לכלורפיריפוס, גם דיאזינון נחשב לרעיל לבני אדם ובעלי חיים, וקשור להשפעות נוירולוגיות. הפרופיל הטוקסיקולוגי שלו, במיוחד לגבי השפעות אקוטיות ותת-כרוניות, הוביל להגבלות גורפות על השימוש בו. בארצות הברית, למשל, נאסר השימוש בדיאזינון לשימושים חקלאיים כבר בשנת 2004, ולשימושים ביתיים וגינון בשנת 2005.

בישראל, כפי שצוין לעיל, הדיאזינון נכלל באיסורים שהוטלו בשנת 2008-2009 על שימושים תברואתיים וביתיים, ובשנת 2014 נאסר סופית השימוש בו בחקלאות יחד עם זרחנים אורגניים נוספים. הסיבה העיקרית להגבלות אלו היא ההבנה הגוברת של הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בחשיפה אליו, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות.

לסיכום, זרחנים אורגניים הם קבוצת חומרי הדברה בעלי יעילות גבוהה כנגד מזיקים, אך גם בעלי פרופיל רעילות משמעותי לבני אדם ולסביבה. ההתפתחות המדעית והמודעות הציבורית הובילו להגבלות משמעותיות ואף איסורים על רבים מהם, כולל כלורפיריפוס ודיאזינון, תוך העדפה הולכת וגוברת של פתרונות הדברה בטוחים וידידותיים יותר לסביבה.