על נגיף הקורונה - וירוס הקורונה
1. מהו נגיף הקורונה החדש?
בדצמבר 2019 זוהה צבר חולים במחלה נשימתית במחוז הוביי (Hubei) שבסין. מספר הנדבקים עלה במהירות, וחולים נוספים זוהו במחוזות נוספים בסין, ובארצות שונות במזרח הרחוק, אירופה וארצות הברית. למעט מקרים מעטים, החולים נדבקו בעת ששהו בסין. הגורם למחלה זוהה כנגיף ממשפחת הקורונה - SARS-CoV-2 והשם החדש שניתן למחלה ( COVID-19 (Coronavirus disease. הנגיף משתייך למשפחה של נגיפים נשימתיים הגורמים לרוב לתחלואה נשימתית קלה ואולם, נגיפים ממשפחה זו גרמו גם למגפות של זיהומים נשימתיים קשים. לדוגמה ב- 2003 עם נגיף ה- SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) וב- 2012 עם נגיף ה- MERS (Middle-East Respiratory Syndrome).
2. נתונים עדכניים של ארגון הבריאות העולמי לתאריך 14/3/2020:
מספרים אלו מיצגים מקרים שאובחנו מעבדתית. מספר החולים האמיתי גדול יותר באופן ודאי וקשה להעריך במדויק את היקף התחלואה.
3. מהם תסמיני המחלה?
תקופת הדגירה (מחשיפה ועד להופעת תסמינים קליניים) הממוצעת היא 6 ימים, עם טווח של 2 עד 11 ימים. על פי דיווחים מסין, התסמינים השכיחים של מחלה ב- 2019-nCov כוללים:
בדומה לנגיפים נשימתיים אחרים, 2019-nCov מועבר על ידי טיפות נשימתיות (Droplets). ההדבקה מתרחשת בעקבות חשיפה לנגיף באחת משתי הצורות הבאות:
בשלב זה לא ידוע האם ישנו פיזור אוירני של הנגיף.
5. כיצד מאבחנים חולה בנגיף הקורונה- 2019-nCov?
האבחון נעשה על ידי מציאת הנגיף בדרכי הנשימה העליונות(לוע ואף).
דגימות נשלחות לבדיקה במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות, באישור רופא מחוזי.
6. מהו הטיפול הניתן לנדבקים בנגיף הקורונה?
במקרים של מחלה קלה לא נדרש טיפול. חולים יכולים לשהות בביתם תחת מעקב ובקרה של רשויות משרד הבריאות. ניתן להשתמש בתרופות להקלה על תסמינים של חום וכאב שרירים.
חולים המפתחים סיבוכים קשים של מחלה, דלקת ריאות, מצוקה נשימתית, או פגיעה בשריר הלב, יטופלו במסגרת בתי החולים. הטיפול הוא תומך וכולל מתן חמצן, עירוי נוזלים, אנטיביוטיקה כאשר עולה חשד לזיהום חיידקי, ובמידת הצורך הנשמה מכאנית.
אין כיום טיפול תרופתי פעיל כנגד נגיף 2019-nCov.
7. מהי תמונת המצב בישראל?
עד כה נדבקו 193 ישראלים וכעשרות אלפי תושבים נדרשים לשהות בבידוד ביתי, מהם כ- 4,000 תלמידים ומורים.
קישור אתר השירותים והמידע הממשלתי